انواع چیلر

انواع چیلر (types of chillers) و سیستم‌های چیلر مختلف برای مصارف صنعتی و تجاری، جهت کنترل دما و سرمایش در چندین صنعت ضروری هستند. انتخاب نوع مناسب چیلر صنعتی برای خنک‌سازی فرآیندها و فضا می‌تواند هزینه‌های خنک‌کننده را کاهش دهد، زمان خرابی را به حداقل برساند و راندمان عملیاتی در خط تولید را بهبود بخشد.

معنی چیلر به انگلیسی سردکن می باشد که در واقع به عنوان بخشی از دستگاه تهویه مطبوع برای خنک کردن سیستم استفاده می شود.

از جمله چیلرهای صنعتی، چیلرهای آب خنک و چیلرهای هوا خنک می‌باشند. چیلرهای آب خنک از جریان آب برج خنک‌کننده برای دفع گرما از مایع خنک‌کننده در کندانسور استفاده می‌کنند و چیلرهای هوا خنک از هوای محیط و فن‌های خنک‌کننده استفاده می‌کنند و گرما را از خنک‌کننده کندانسور حذف می‌کنند.

انتخاب چیلر مناسب با نوع استفاده به شما کمک می‌کند تا در هزینه‌ها صرفه جویی کنید، زمان خرابی را کاهش دهید و راندمان تولید را بهبود ببخشید. در این مقاله به انواع مختلف چیلرها برای کاربردهای تجاری و صنعتی و همچنین مزایا و معایب چیلر، برج های خنک کننده و تفاوت آن ها و… می‌پردازیم تا به شما در تصمیم‌گیری آگاهانه برای خرید چیلرهای مختلف کمک کنیم. جهت خرید دستگاه صنعتی مثل انواع چیلر می توانید به سایت فروش دستگاه های صنعتی مراجعه کنید و خرید خود را انجام دهید.

در این مقاله به سوالات زیر جواب خواهیم داد که عبارتند از:

  1. انواع چیلر جذبی، تفاوت چیلر جذبی و تراکمی و مزایا و معایب چیلر تراکمی و جذبی را بیان خواهیم کرد.
  2. چیلر ساختمان چیست و انواع چیلر های ساختمانی را توضیح خواهیم داد.
  3. قیمت چیلر گرمایشی و سرمایشی یا قیمت چیلر ساختمانی برحسب نحوه محاسبه مثلا قیمت چیلر 80 تن و قیمت چیلر 15 تن را شرح می دهیم.
  4. توضیحات همراه با عکس چیلر اعم از عکس چیلر تراکمی ، عکس چیلر هوا خنک ، عکس چیلر آب خنک و… است.
  5. اجزای چیلر تراکمی، ضریب عملکرد چیلر جذبی، کاربرد چیلر جذبی، طرز کار چیلر تراکمی و مبرد چیلر تراکمی را شرح خواهیم داد.
  6. چیلر خانگی چیست ، چیلر در هتل چیست
  7. انواع چیلر+pdf را در آخر مقاله می توانید دانلود کنید.
  8. سوخت چیلر چیست

انواع چیلر، دسته بندی‌ها، مزایا، معایب و کاربرد آن‌ها

فهرست مطالب مقاله > > >

کار چیلر چیست؟ (چیلر چیست؟)

چیلر مکانیزم خنک‌کننده‌ای است که برای تولید سیالاتی طراحی شده است که می‌تواند با حذف گرما از سیال، دما را کاهش‌دهند. نوع و کاربرد چیلر بستگی به دمای مورد نیاز و نوع مبرد دارد که می‌تواند مایع یا گاز باشد. سیال خنک شده برای خنک کردن یک اتاق یا قطعه‌ای از تجهیزات و… استفاده می‌شود.

چیلرها بر اساس اصل فشرده‌سازی بخار یا جذب آن کار می‌کنند. آن‌ها طوری طراحی شده‌اند که جریان مداوم مایع خنک‌کننده را برای حفظ دمای از پیش تعیین شده فراهم کنند.

چیلر صنعتی چیست و چگونه کار می‌کند ؟

چیلر صنعتی گرمای مایع خنک‌کننده داغ و گازی حاصل از فرآیند را با استفاده از آب یا مایع انتقال حرارت حذف می‌کند و این گرما را به مبرد منتقل می‌کند. سپس مبرد داغ استفاده شده خنک می‌شود و با هوای محیط یا آب از یک برج یا منبع بیرون تولید می‌شود و برای گردش مجدد باز می‌گردد.

چیلرهای صنعتی بسته به محیط دفع گرما از سیستم، می‌توانند با هوا یا آب خنک شوند. در چیلرهای هوا خنک، مایع خنک‌کننده داغ که دچار تغییر فاز شده و تبدیل به گاز شده است (در اواپراتور) در معرض هوای اطراف سیستم قرار می‌گیرد که آن را خنک کرده و دوباره به مایع تبدیل می‌کند. در چیلرهای آب خنک، یک برج خنک‌کننده آب را برای خنک کردن و متراکم کردن مایع خنک‌کننده این کار را انجام می‌دهد.

اصول کار و عملکردی انواع چیلر های صنعتی چیست؟

چیلرهای صنعتی بر اساس سه اصول عملکردی زیر کار می‌کنند.

1. تغییر فاز

یک خنک‌کننده مایع در هنگام گرم شدن دچار تغییر فاز می‌شود و به گاز تبدیل می‌شود و زمانی که خنک‌کننده گازی فوق خنک می‌شود، دوباره به صورت مایع متراکم می‌شود.

2. جریان حرارتی

انرژی گرمایی همیشه از ناحیه‌ای با غلظت بالا به ناحیه‌ای با غلظت کمتر جریان می‌یابد.

3. نقطه جوش

کاهش فشار روی مایع باعث کاهش نقطه جوش آن و افزایش فشار باعث افزایش نقطه جوش آن می‌شود.

انواع چیلر های صنعتی بر اساس نوع کندانسور

سه نوع اصلی از چیلرهای صنعتی که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از: چیلرهای هوا خنک، چیلرهای آب خنک و چیلرهای جذبی. همچنین برج‌های خنک‌کننده که یک سیستم خنک‌کننده جایگزین یا مکمل چیلرها هستند و چیلرهای ویژه مانند گلیکول و چیلرهای سانتریفیوژ هم جزو پرکاربردترین چیلرهای صنعتی مورد استفاده می‌باشند. در ادامه همه انواع چیلر را بررسی خواهیم کرد.

مقاله مرتبط:  فرآيندهای تولید كامپوزيت چوب پلاستيك

کندانسور جهت تبدیل حالت ماده به کار می‌رود (مثل گاز به مایع)، که در سیستم‌های یخچال (مقاله سایت تعمیر یخچال و علائم خرابی آن) نیز کاربرد دارند و هر از گاهی نیز دچار مشکلات و تعمیر می‌شود که در این مورد می‌توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.

کار کندانسور در چیلر چیست

چیلرهای آب خنک (Water-Cooled Chillers)

رایج‌ترین انواع چیلر های آبی از آب یک برج خنک کننده خارجی برای خنک کردن مبرد گازی در کندانسور استفاده می‌کنند. مبرد پس از دفع گرمای خود، تغییر فاز داده و به مایع تبدیل شده و مجددا در سیستم به گردش در می‌آید و مناسب برای استفاده در صنایع مختلف هم هستند.

چیلرهای آب خنک

مزایای چیلرهای آب خنک

  • چیلرهای آب خنک به طور کلی کارایی بیشتری نسبت به چیلرهای خنک‌کننده با هوا دارند.
  • آنها نسبت به سیستم‌های خنک‌کننده با هوا عملکرد بی‌صداتری دارند.
  • چیلرهای آب خنک برای سرمایش در مقیاس کوچک و تجاری مناسب هستند.

معایب چیلرهای آب خنک

  • نصب و نگهداری چیلرهای آب خنک به دلیل وجود برج آب خنک‌کننده اضافی، مخازن و پمپ آب می‌تواند هزینه بر باشد.
  • از آنجایی که آن‌ها به منبع ثابتی از آب برای خنک کردن نیاز دارند، ممکن است برای مکان‌هایی با کمبود یا محدودیت آب یا نبود مکانی خوب، مناسب نباشند.
  • سیستم‌های خنک شونده با آب به تصفیه آب کندانسور دوره‌ای نیاز دارند تا از تشکیل رسوبات معدنی در سیستم جلوگیری شود.

انواع چیلر های آب خنک

انواع چیلر های آب خنک عبارتند از:

  • چیلرهای آب خنک قابل حمل
  • چیلرهای آب خنک قابل حمل ثابت
  • چیلرهای آب خنک قابل حمل مرکزی
  • و …
چیلرهای آب خنک قابل حمل

چیلرهای هوا خنک (Air-Cooled Chillers)

چیلرهای هوا خنک از هوای محیط برای دفع گرما از مبرد در کندانسور قبل از تراکم و گردش مجدد استفاده می‌کنند. علاوه بر این، فن‌های هوای متصل به دستگاه به سرعت بخشیدن به فرآیند خنک‌سازی کمک می‌کند.

چیلرهای هوا خنک برای کاربردهایی مناسب هستند که گرمای تخلیه شده مشکلی ایجاد نخواهد کرد، زیرا مقدار قابل توجهی گرما را در محل مورد استفاده تولید می‌کنند.

چیلرهای هوا خنک

مزایای چیلرهای هوا خنک

  • چیلرهای هوا خنک بسته به اندازه و ظرفیت چیلر برای خنک‌سازی در مقیاس کوچک و تجاری در دسترس هستند.
  • نصب و نگهداری آن‌ها نسبت به سیستم‌های خنک‌کننده با آب ارزان‌تر است.
  • گرمای خارج شده از چیلر را می‌توان برای گرم کردن تاسیسات در دوره‌های سرد استفاده کرد که باعث صرفه جویی در هزینه و انرژی اضافی می‌شود.

معایب چیلرهای هوا خنک

  • چیلرهای هوا خنک از فن‌های خنک‌کننده استفاده می‌کنند که مقداری نویز و صدا تولید می‌کنند.
  • طول عمر یک چیلر هوا خنک می‌تواند کمتر از یک چیلر آب خنک باشد.
  • چیلرهای هوا خنک در اندازه‌ها و ظرفیت‌های مختلف ارائه می‌شوند.

انواع چیلر های هوا خنک

انواع چیلر های هوا خنک عبارتند از:

  • چیلرهای هوا خنک قابل حمل استاندارد، معکوس و مداوم
  • چیلر قابل حمل هوا خنک جریان استاندارد
  • چیلر قابل حمل هوا خنک جریان معکوس
چیلرهای هوا خنک قابل حمل استاندارد، معکوس و مداوم

اصطلاح “چیلر قابل حمل هوا خنک” به پیکربندی اولیه سیستم اشاره دارد، نه به جا به جا شدن و قابل حمل بودن آن. اکثر واحدهای چیلر قابل حمل پس از نصب، هرگز جابجا نمی‌شوند. این اصطلاح به هر سیستم چیلری اطلاق می‌شود که شامل تمام اجزای لازم، یعنی مدار تبرید، مخزن و پمپ یا پمپ‌ها در یک واحد باشد.

چیلر قابل حمل هوا خنک جریان استاندارد

یک سیستم چیلر “جریان استاندارد” یک مخزن یکپارچه دارد. چیلر قابل حمل هوا خنک جریان استاندارد، در یک پروژه خنک‌کننده حلقه بسته استفاده می‌شود که در آن تمام آب پمپ شده از چیلر، تحت فشار تولید شده توسط پمپ به واحد اصلی باز می‌گردد.

چیلر قابل حمل هوا خنک جریان معکوس

چیلر قابل حمل “جریان معکوس” شامل مخزن نمی‌شود. به عنوان خنک‌کننده حلقه باز است که در آن از مخزن خارجی یا گودال استفاده می‌شود. آب موجود در این مخزن یا گودال به وسیله نیروی جاذبه به پمپ چیلر، از طریق چیلر و فیلتر وارد می‌شود و به فرآیند یا مخزن باز می‌گردد.

چیلرهای قابل حمل هوا خنک جریان مداوم

واحدهای چیلر قابل حمل تغذیه پیوسته و جریان مداوم، یک منبع سیال را در یک مرحله خنک می‌کنند. چیلرها معمولا مجهز به پمپ، مخزن و مبدل حرارتی ثانویه و فیلتر هستند.

چیلرهای گلیکول (Glycol chillers)

یکی از انواع چیلر ها چیلرهای گلیگول می باشد. چیلرهای گلیکول انواع خاصی از چیلرها هستند که در سیستم از پروپیلن گلیکول ضد یخ استفاده می‌کنند. آن‌ها به طور گسترده در کاربردهای صنایع غذایی مانند تولید الکل و برای سیستم‌های خنک‌کننده آبجو استفاده می‌شوند. نحوه عملکرد چیلرهای گلیکول مانند چیلرهای استاندارد می‌باشد.

چیلرهای سانتریفیوژی (Centrifugal Chillers)

چیلرهای سانتریفیوژی از اواپراتور، کمپرسور، کندانسور و دستگاه انبساط معمولی تشکیل شده‌اند، اما دارای پروانه‌های چرخان اضافی هستند که مبرد را متراکم می‌کنند و آن را در سراسر سیستم حمل می‌کنند. آن‌ها به ویژه برای عملیات خنک‌سازی در مقیاس متوسط تا بزرگ (از 150 تا 6000 تن تبرید) مفید هستند.

چیلرهای سانتریفیوژی

چیلرهای پیچی (Screw Chillers)

چیلرهای پیچی، چیلرهای کمپرسور بخار هستند که از کمپرسور پیچی برای انتقال مایع خنک‌کننده از طریق سیستم استفاده می‌کنند. برخی از مزایای کلیدی آن‌ها نصب فشرده و کم گرفتن جامی باشد، علاوه از این، عملکرد بی‌صدا، هزینه‌های نگهداری کمتر و راندمان انرژی بالاتری نیز دارند. همچنین برای ساختمان‌های مرتفع ایده آل هستند.

چیلرهای پیچی

چیلرهای اسکرول (Scroll Chillers)

چیلرهای اسکرول دارای مجموعه‌ای از اسکرول‌ها هستند که برای فشرده‌سازی و متراکم کردن مبرد استفاده می‌شوند و بی‌صداتر و کارآمدتر عمل می‌کنند. از آنجایی که دوستدار محیط زیست هستند، محبوبیت بیشتری در آینده پیدا می‌کنند.

چیلرهای اسکرول

چیلرهای رفت و برگشتی (Reciprocating Chillers)

نوع دیگری از انواع چیلر ها، چیلرهای رفت و برگشتی می باشند. چیلرهای رفت و برگشتی از پیستون و یک محفظه برای ایجاد فشار در مبرد استفاده می‌کنند. همه اجزاء آن‌ها می‌توانند دارای ساخت آب‌بندی شده باشند. از آنجایی که واحدهای رفت و برگشتی مانند یک موتور خودرو عمل می‌کنند، نیاز به تعمیر و نگهداری منظم دارند.

چیلرهای رفت و برگشتی

چیلرهای ضد انفجار (Explosion Proof Chillers)

چیلرهای ضد انفجار برای مصارف سنگین طراحی شده‌اند و باید دستورالعمل‌های خاص حفاظت از آتش را در ساخت خود رعایت کنند. آن‌ها یک ساختار تقویت شده ویژه برای محافظت در برابر مواد قابل اشتعال دارند و باید به طور ویژه سفارش داده شوند. هدف اصلی چیلرهای ضد انفجار حفاظت و ایمنی کارگران است. اصول کاری چیلرهای ضد انفجار مانند چیلرهای معمولی کار می‌باشد، ولی بدنه آن‌ها تقویت شده در برابر آتش هستند.

مقاله مرتبط:  انواع پله برقی، دسته بندی‌ها و کاربرد آنها
چیلرهای ضد انفجار

چیلرهای دما پایین یا چیلر زیر صفر (Low Temperature Chillers)

چیلرهای دمای پایین برای صنایعی هستند که زیر نقطه انجماد کار می‌کنند و به چیلرهایی نیاز دارند که می‌توانند دمای -40 درجه فارنهایت تولید کنند. این نوع چیلرها برای پیست‌های یخی، خنک‌کننده پتروشیمی، مواد شیمیایی، استخراج، پزشکی، دارویی و فرآوری مواد غذایی و همچنین آزمایشگاه‌های محصول استفاده می‌شوند.

چیلرهای دما پایین یا چیلر زیر صفر

مقایسه چیلرهای هوا خنک و آب خنک

در مقایسه انواع چیلر هوا خنک و آب خنک، در حالی که همه اجزای چیلرهای هوا خنک و آب خنک اکثرا یکسان هستند (کندانسور، شیر انبساط، اواپراتور و کمپرسور)، تفاوت اصلی در نحوه خنک شدن مبرد است.

در یک چیلر هوا خنک، مبرد داغ وارد شده به کندانسور در معرض هوا قرار می‌گیرد که قبل از اینکه به حالت مایع متراکم شود، گرما را دفع می‌کند. از طرفی در چیلر آب خنک، گاز مبرد داغ به مبدل حرارتی یا کندانسور آب خنک فرستاده می‌شود و مبرد با استفاده از آب برج خنک‌کننده خنک می‌شود.

مقایسه چیلرهای هوا خنک و آب خنک

مقایسه چیلرهای سانتریفیوژی و چیلرهای پیچی

هر دو نوع چیلر سانتریفیوژی و پیچی، به عنوان خنک‌کننده کارآمد برای تاسیسات می‌باشند. در کل استفاده از چیلرهای سانتریفیوژی را برای خنک‌سازی با حجم بالا و چیلرهای پیچی برای عملکرد قابل اعتماد در تاسیسات با محدودیت فضا توصیه می‌شوند.

مینی چیلر چیست و تفاوت های اصلی چیلر و مینی چیلر کدام است؟

در کل ساختار و مکانیزم عملکردی آن ها یکی است. تفاوت های اصلی چیلر و مینی چیلر و در واقع مقایسه چیلر و مینی چیلر کار ساده است و تفاوت های ان ها عبارتند از:

  • تناژ تبرید
  • قطعات
  • نوع کمپرسور و کندانسور
  • اتصال به هواساز و فن کویل

چیلرهای مناسب برای مصارف ساختمانی کدام ها هستند ؟

برای استفاده در ساختمان ها از انواع چیلرهای زیر می توان استفاده کرد که در ادامه به توضیح بیشتری در مورد کار کرد هر کدام خواهیم پرداخت.

  • چیلرهای تراکمی
  • چیلر جذبی
  • مینی چیلرها

طبقه‌بندی انواع چیلر ها بر اساس نحوه عملکرد

چیلرهای صنعتی را می‌توان بر اساس روشی که مبرد در داخل سیستم حمل می‌کند، به‌عنوان نوع تراکمی (چیلر تراکمی به انگلیسی Compression chiller) یا جذبی دسته‌بندی کرد.

چیلرهای کمپرسور بخار

چیلرهای کمپرسور بخار از یک کمپرسور برای پمپاژ مبرد استفاده می‌کنند که گرمای ناخواسته را از یک فرآیند خارج می‌کند. اجزای سیستم مانند نوع جذبی است و یک اواپراتور، یک کندانسور و یک واحد انبساط داریم. با این حال، هیچ ماده جاذبی در دستگاه وجود ندارد.

چیلر جذبی چیست (معرفی چیلرهای جذبی یا جذب بخار (Absorption Chillers))

بر خلاف سیستم‌های کمپرسور بخار، چیلر جذبی به زبان ساده (چیلر جذبی بخار) از یک منبع گرما برای انتقال مبرد در اطراف سیستم برای خنک‌سازی استفاده می‌کنند. اجزای سیستم مانند چیلرهای نوع کمپرسور بخار است اما به جای کمپرسور جاذب، پمپ و ژنراتور وجود دارد.

منبع گرما را می‌توان با آب یا بخار، گرم کرد. مبرد می‌تواند از نوع کم پتانسیل گرمایش جهانی (GWP) مانند R-134a یا R1234ze باشد و محیط جذب می‌تواند محلولی از لیتیوم بروماید یا آمونیاک باشد. آب یا بخار گرم شده به بازسازی محلول جذب کمک می‌کند.

چیلرهای جذبی یا جذب بخار

چیلر جذبی چگونه کار می‌کند ؟

در چیلر جذبی، فرآیند با خنک‌کننده مایع در یک اواپراتور شروع می‌شود که آن را به شکل گاز تبدیل می‌کند. خنک‌کننده گازی توسط یک جاذب غلیظ مانند لیتیوم برومید یا آمونیاک که توسط یک ژنراتور تهیه می‌شود جذب می‌شود. محلول رقیق شده، خنک‌کننده را جذب می‌کند در حالی که گرما توسط آب خنک‌کننده جذب می‌شود.

محلول رقیق مایع خنک‌کننده و جاذب از طریق مبدل حرارتی به ژنراتور که در آن گرم می‌شود جریان می‌یابد. مایع خنک‌کننده از محلول بخار می‌شود، متراکم می‌شود و دوباره برای خنک شدن فرستاده می‌شود. جاذب غلیظ شده نیز بازیافت می‌شود.

برج خنک‌کننده چیست و چگونه کار می‌کند

برج خنک‌کننده یک واحد مبدل حرارتی بزرگ است که آب خنک‌کننده را برای حذف گرما از یک خنک‌کننده (اغلب آب) که برای خنک کردن ماشین آلات، سیالات یا ساختمان‌ها استفاده شده است را فراهم می‌کند. هنگامی که آب خنک‌کننده با هوا برخورد می‌کند، قسمت کوچکی تبخیر می‌شود و دمای آن کاهش می‌یابد که به عنوان خنک‌کننده تبخیری شناخته می‌شود.

استفاده از برج‌های خنک‌کننده در نزدیکی آب‌ها، مانند دریاچه‌ها و رودخانه‌ها برای اطمینان از تامین آب ثابت برای خنک‌سازی، به صورت معمول مورد استفاده است.

برج خنک کننده

کاربردهای برج خنک‌کننده

برج‌های خنک‌کننده معمولا در عملیات‌های خنک‌کننده در مقیاس بزرگ مانند تولید برق، پالایش نفت و گاز و نیروگاه‌های حرارتی استفاده می‌شوند. یکی از عوامل بسیار مهم در انتخاب چیلر یا برج خنک‌کننده باید بر اساس دمای مایع خنک‌کننده مورد نیاز باشد.

تفاوت و تشابه برج‌های خنک‌کننده و چیلرها

آیا می‌دانید که برج خنک‌کننده برای کار شما مناسب هستند یا چیلرهای صنعتی؟

استفاده از برج‌های خنک‌کننده و چیلرهای صنعتی اهداف مشابهی دارند. هر دو سیستم را می‌توان برای خنک کردن فرآیندهای صنعتی مانند واحدهای تولیدی مواد غذایی، آبکاری فلزات و … استفاده کرد. با این حال نحوه عملکرد آن‌ها متفاوت هستند.

برای اینکه بدانید کدام سیستم برای نیازهای خنک‌کننده شما بهترین است، باید نحوه عملکرد برج‌های خنک‌کننده و چیلرها را بدانید و مقایسه کنید تا بهترین مورد را مطابق نیاز خود انتخاب کنید.

نحوه محاسبه ظرفیت مورد نیاز به برج خنک‌کننده و انواع چیلر

تفاوت اصلی بین چیلر و برج خنک‌کننده در نحوه عملکرد آن است. برج‌های خنک‌کننده و چیلرها را می‌توان به صورت مستقل یا ترکیبی برای خنک‌سازی در مقیاس بزرگ و کارآمد استفاده کرد.

قبل از تصمیم‌گیری برای استفاده از هر دو، عواملی مانند حجم مورد نیاز خنک‌کننده، دسترسی به آب، فضای موجود و بودجه را در نظر بگیرید.

محاسبه ظرفیت چیلر با استفاده از دانستن موارد زیر امکان پذیر می‌باشد که عبارتند از:

  • دمای آب سرد مورد نیاز (بر حسب فارنهایت/سانتی گراد)
  • دمای آب ورودی (بر حسب فارنهایت/سانتی گراد)
  • نرخ جریان (GPM)

اگر رابطه زیر را برای نحوه محاسبه ظرفیت چیلرها در نظر بگیریم. موارد مختلفی که در محاسبه دخیل هستند عبارتند از:

Q: 0.07 x Cb x γb x Lbx (Tout-Tin)

Q: ظرفیت خنک کنندگی بر حسب (kw)

Cb:  گرمای ویژه آب در گردش بر حسب (cal/g℃)

γb: چگالی آب در گردش بر حسب (g/m³)

Lb: مقدار آب در گردش بر حسب (ℓ/min)

Tout: دمای خروجی بر حسب (℃)

Tin: دمای ورودی بر حسب (℃)

چگونه یک برج خنک‌کننده و چیلر با هم کار می‌کنند؟

برای کاربردهای کوچک مانند خنک کردن اتاق‌های کوچک و اگزوز تجهیزات، می‌توانید از یک چیلر هوا خنک یا آب خنک با اندازه مناسب و یک برج خنک‌کننده قابل حمل نصب شده بر روی سقف ساختمان خود استفاده کنید. برای عملیات خنک‌کننده در مقیاس بزرگ، ترکیب این دو سیستم ممکن است گزینه مقرون به صرفه‌تری نسبت به استفاده جداگانه از آن‌ها باشد.

مقاله مرتبط:  فورج و انواع روش های آن چیست

جفت کردن چیلر در کنار برج خنک‌کننده با هم می‌تواند به ایجاد یک کارخانه خنک‌کننده مرکزی برای یک ساختمان بزرگ کمک کند. واحد چیلر می‌تواند در طبقه همکف ساختمان (هنگام استفاده از چیلر آب خنک) یا روی پشت بام (هنگام استفاده از چیلر هوا خنک) قرار گیرد.

برج خنک‌کننده نیز برای اتلاف گرمای بهینه باید در بالای سقف قرار گیرد. لوله‌هایی (معروف به رایزر) که از چیلر به برج خنک‌کننده می‌روند، آب سرد و مبرد را در سرتاسر ساختمان منتقل می‌کنند.

چیلر روفتاپ یا پشت بامی

سیستم‌های چیلر موقت

تقریبا نیمی از پروژه‌های ساختمانی بزرگ دارای سیستم‌های HVAC موقتی هستند که برای حذف موقت از از سیستم‌های گرمایش، تهویه و سرمایش اجاره‌ای، نصب، بهره‌برداری و نگهداری می‌شوند. سازندگان و پیمانکاران از انعطاف‌پذیری سیستم‌های موقت برای گرفتن یا بستن قرارداد برای پروژه‌های خود استفاده می‌کنند.

دلایل استفاده از سیستم های چیلر موقت

سه دلیل رایج برای استفاده از سیستم HVAC موقت وجود دارد که عبارتند از:

گرمایش و رطوبت زدایی

ساخت و ساز جدید در هوای سرد، هنگام تعویض تجهیزات یا زمانی که سیستم گرمایشی از کار افتاده است و پروژه‌هایی که کنترل رطوبت در آن‌ها حیاتی است، مانند مراکز داده (data centers).

جهت تهویه هوا

حفظ فشار منفی یا گردش هوا در یک منطقه پر دود یا فشار مثبت مانند کشتی‌های بزرگ یا خنک‌کننده زیردریایی استفاده می‌شود.

تهویه مطبوع

تهویه مطبوع برای پروژه‌هایی که در تابستان کار می‌کنند، تعویض سیستم فعلی یا زمانی که کارخانه چیلر از کار افتاده استفاده می‌شود.

چیلر قابل حمل زیر نمونه‌ای از چیلر موقت است که می‌تواند در محل پروژه استفاده شود. این مدل خاص با هوا و آب خنک می‌شود و دارای ویژگی‌های دیگری است که عملکرد عالی و استثنایی را ارائه می‌دهد که در بالا در قسمت انواع چیلرها شرح داده شدند.

اجزای انواع چیلر ها و نحوه کار هر کدام از آن‌ها

کمپرسور و کار آن در چیلر

کمپرسور مبرد کم فشار و دمای پایین را می‌گیرد و آن را فشرده می‌کند تا به گاز فشار و دمای بالا تبدیل شود. سه نوع از کمپرسورها، چیلرهای سانتریفیوژی، توربوکور و پیچی هستند.

کندانسور و کار آن در چیلر

گاز فشرده از طریق کویل‌ها در کندانسور جریان می‌یابد، جایی که هوا یا آب روی کویل‌ها حرکت می‌کند تا گرما را از مبرد خارج کند. هنگامی که مبرد حرارت خود را از دست می‌دهد، به مایع تبدیل می‌شود.

کندانسور و کار آن در چیلر

اواپراتور و کار آن در چیلر

در اواپراتور، مبرد به حالت گاز باز می‌گردد، بسیار سرد می‌شود و گرما را جذب می‌کند. در اواپراتور است که مبرد و سیال با هم تعامل دارند، جایی که گرما از سیال خارج می‌شود تا به مبرد منتقل شود. سه نوع متداول اواپراتور در چیلرها عبارتند از کویل مسی، پوسته و لوله و صفحه.

اواپراتور چیلر

شیر انبساط و کار آن در چیلر

شیر انبساط که ممکن است به عنوان شیر انبساط ترموستاتیک یا الکترونیکی نیز شناخته شود، میزان مبردی را که بین کندانسور و اواپراتور عبور می‌کند کنترل می‌کند و جریان را بر اساس بار خنک‌کننده تغییر می‌دهد.

شیر انبساط و عملکرد آن در چیلر

پمپ و کار آن در چیلر

سیستم پمپاژ آب خنک یا محلول آب و گلیکول را از چیلر به فرآیندی که قرار است خنک شود به گردش در می‌آورد.

پمپ و عملکرد آن در چیلر

فیلتر و نقش آن در چیلر

فیلتر برای جذب آلاینده‌ها، کثیفی‌ها و ذرات وارد شده به سیال چیلر طراحی شده است. آن‌ها همچنین بخشی از سیستم ورودی هوا هستند.

فیلتر و نقش آن در چیلر

کار مبدل حرارتی خارجی در چیلرها

هدف از مبدل حرارتی خارجی برای چیلرها برای استفاده با موادی است که نمی‌توانند با انواع چیلر تماس پیدا کنند. آن‌ها شامل کویل‌های خنک‌کننده شناور، پالت، پوسته در لوله و مخزن روکش دار هستند.

اگرچه کندانسور مانند یک مبدل حرارتی عمل می‌کند، برخی از سیستم‌ها بسته به طراحی سیستم، مبدل حرارتی را به عنوان بخشی از سیستم چرخه سیال دارند.

کار مبدل حرارتی خارجی در چیلرها

چیلرها کجا نصب می‌شوند؟

چیلرها معمولا در اتاق‌های مکانیکی قرار می‌گیرند که سایر تجهیزات صنعتی در آنجا نصب می‌شوند. در موارد دیگر، ممکن است چیلر در فضای باز یا بین برج خنک‌کننده و فرآیندی باشد که به چیلر نیاز دارد. این مورد معمولا به کاربرد، اندازه و نوع چیلر و کمپرسور بستگی دارد. مهم نیست که در کجا نصب می‌شوند. مهم این است که بتوانند کار خود را به نحو احسنت انجام داده و برای عملکرد موثر به تعمیر و نگهداری منظم چیلر پرداخته شود تا بتواند طولانی مدت برای ما کار کند.

تعمیر و نگهداری انواع چیلر

اگرچه مکانیسم اصلی یک چیلر تقریبا برای همه انواع یکسان است، مانند هر نوع تجهیزات صنعتی، تعمیر و نگهداری منظم تضمین می‌کند که مطابق با تمام توان خود عمل می‌کند. سازندگان به نظارت و بررسی برنامه ریزی شده اجزای چیلر را تشویق می‌کنند و دستورالعمل‌هایی را برای نحوه انجام آن ارائه می‌دهند.

تعمیر و نگهداری کندانسور چیلر

انتقال حرارت بخش عمده‌ای از عملکرد یک چیلر است. کویل‌های کندانسور ممکن است مسدود شوند یا دارای عبور هوای آزاد نباشند که باید در تعمیر و نگهداری مد نظر داشت.

تعمیر و نگهداری مبرد چیلر

توانایی یک چیلر برای عملکرد مناسب به شدت به مبرد بستگی دارد. مبرد با شارژ نادرست می‌تواند عملکرد چیلر را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. پس در حالت دوره‌ای هم که شده باید مبرد چک شود که با کاهش ان عملکرد دستگاه نیز کاهش می‌یابد.

چرخه آب در چیلرها و نیاز به تعمیر و نگهداری آن

آب مورد استفاده در برج‌های خنک‌کننده باید پارامترهای جریان مناسب آب را برآورده کند. زباله، خاک، مواد جامد و آلاینده‌ها می‌توانند در جریان آب اختلال ایجاد کنند و برای چیلر مضر باشند. پس در تعمیر و نگهداری چیلر یکی دیگر از موارد مهمی کهباید مد نظر باشد، چرخه آب می‌باشد که با توجه به فاکتورهای ذکر شده باید لحاظ شوند.

تعمیر و نگهداری مخزن چیلر

برای بهترین عملکرد یک چیلر، مخازن آن باید بررسی شوند تا مطمئن شوید که سیال کافی دارند.

تعمیر و نگهداری و بررسی دما در چیلر

چیلرها در دمای بهینه خود در دمای 50 درجه فارنهایت کار می‌کنند. تغییرات دمایی غیر منتظره می‌تواند برای عملکرد چیلر مضر باشد. به این منظور، بررسی منظم دمای ورودی و خروجی گلیکول به تشخیص مشکلات احتمالی کمک می‌کند.

تمیز کردن چیلر جهت تعمیر و نگهداری بهتر آن

تمام تجهیزات در فرآیند تولید، گرد و غبار را جمع‌آوری می‌کنند. برای حداکثر بهره وری، قسمت‌های در معرض گرد و خاک یک چیلر باید به طور منظم تمیز شوند. برای جلوگیری از گرفتگی فیلترها نیز باید تعویض شوند.

سوخت چیلر چیست

سوخت های فسیلی در چیلرهای جذبی گازوئیل، مازوت و گاز شهری جهت تامین منبع اصلی گرما در چیلرها می باشند که با این سوخت ها گرما تولید و استفاده می شود.
سوخت چیلر های تراکمی نیز برق یا انرژی الکتریکی است.

بهره وری انرژی و IPLV در چیلر

چیلرها در طول فرآیند سرمایش انرژی الکتریکی زیادی مصرف می‌کنند که بازده آن با انرژی مصرفی آن در مقایسه با یخچالی که تحویل می‌دهد اندازه‌گیری می‌شود. دو روش برای اندازه‌گیری بهره وری انرژی عبارتند از ضریب عملکرد (Coefficient of Performance(COP)) و نسبت کارایی انرژی (Energy Efficiency Ratio(EER)). اگر سیستمی دارای COP بالایی باشد، در اوج بازدهی کار می‌کند. این نیز به EER مربوط می‌شود. اکثر شرکت‌ها به اشتباه نشان می‌دهند که واحدهای آن‌ها با 100٪ EER یا COP کار می‌کنند، که ممکن نیست زیرا شامل بار چیلر نمی‌شود.

مقدار (Integrated Part Load Value (IPLV)) نشانگر بهتری از کارایی یک چیلر است که استانداردی است که توسط موسسه تهویه مطبوع، گرمایش و تبرید (Air Conditioning, Heating, and Refrigeration Institute(AHRI)) ایجاد شده است.

کاربردهای چیلرها در صنعت

برخی از رایج‌ترین صنایعی که از چیلرها استفاده می‌کنند عبارتند از:

  1. فرآوری مواد غذایی
  2. آبکاری یا عملیات حرارتی فلزات
  3. در فرایند تزریق پلاستیک یا قالب‌های تزریق پلاستیک
  4. تولید برق و استفاده در نیروگاه‌ها
  5. چیلرهای مورد استفاده در صنعت لیزر
  6. خنک‌کننده فضا
  7. چیلرهای مورد استفاده در صنایع پزشکی
  8. چیلرهای مورد استفاده در صنایع داروسازی
  9. کاربردهای لیزری
  10. تولید لاستیک
  11. چاپخانه‌ها
  12. صنعت نوشیدنی

برای خواندن مقاله کاربردهای چیلرهای صنعتی روی ان کلیک کنید و در مقاله ای جدا مطالعه کنید.

برندهای معروف مینی چیلر

برندهای معروف مینی چیلر و چیلرهایی که در ایران هستند را در جدول زیر ببینید.

اسم فارسیبرند یا نام انگلیسی
گرین
آکس
مدیا
ال جی
سنتری
گری
کریر
ماکسا
دایکین
میتسوبیشی
راس
فراست
Green
AUKS
Midea
LG
Century
Gree
Carrier
Maxa
Daikin
Mitsubishi
RHOSS
FROST

تاریخ انتشار: “13 تیر 1401”

تاریخ آپدیت: “13 دی 1401”


منابع:

iqsdirectory
allkoteliningincaz
panasonic


مقاله تخصصی قبلی سایت آگهی تخصصم اینه – در مورد کامپیوتر و اینترنت (مقاله غیر فعال کردن سیف سرچ) را می توانید با کلیک روی عنوان آن بخوانید.

شرایط تولید محتوای تخصصی و خرید رپورتاژ آگهی (با ارسال در 20 شبکه اجتماعی و وبلاگ سایت) در سایت آگهی تخصصم اینه را با کلیک روی عنوان آن ها مطالعه نمایید.


برای دریافت مقالات بعدی سایت ایمیل خود را در فرم زیر وارد کنید.


اینستاگرام و تلگرام ایده، نوآوری، خلاقیت و تکنولوژی ما هست

5/5 - (3 امتیاز)

توسط مدیر سایت و تولید محتوا

بنده ارشد مهندسی مکانیک و مدیر سایت هستم. با توجه به مشکلات عدیده ای که از عدم تخصص ناشی می شد، از سال 95 با این امید که متخصصین و تحصیلکرده های کشور بتوانند مشکلات مملکت رو حل کنند، سایت آگهی تخصصم اینه را استارت زدم. انشاءالله که هر کدام گامی هرچند کوچک در این مسیر برداریم.

“13 دی 1401” 2:29 ب.ظ