انواع پله برقی، دسته بندی‌ها و کاربرد آنها

انواع پله برقی (Escalator) از مجموعه‌ای از پله‌های به هم پیوسته تشکیل شده‌اند که توسط یک موتور الکتریکی به حرکت در می‌آیند. یک جفت زنجیر می‌چرخد تا پله‌ها را با دو جفت چرخ دنده حرکت دهد، در حالی که یک سازه فلزی بزرگ به نام خرپا کل مکانیزم اتصال طبقات را احاطه کرده است.

پله برقی های مختلف معمولاً در ساختمان‌هایی استفاده می‌شوند که جابجایی تعداد زیادی از افراد مورد نیاز است، مانند مراکز خرید، فرودگاه‌ها، سیستم‌های حمل و نقل، سالن‌های نمایشگاه، هتل‌ها، سالن‌ها، ساختمان‌های عمومی و غیره.

طراحی و ساخت انواع ماشین آلات صنعتی، مانند طراحی و ساخت انواع پله برقی، به رشته های مهندسی مکانیک و مهندسی برق و الکترونیک مربوط می باشد که در این مقاله به انواع پله برقی‌، دسته بندی‌ها براساس محل استفاده یا کاربرد آن‌ها، ظاهر پله‌ها و شیب پله برقی خواهیم پرداخت تا با انواع این پله برقی ها آشنا شوید و مطابق نیاز خود با دیدی بازتر برای طراحی و ساخت هزینه کرده و سفارش دهید.

انواع پله برقی، دسته بندی‌ها و کاربرد آنها

تاریخچه ثبت اختراع و ساخت انواع پله برقی

اولین حق ثبت اختراع پله برقی در سال 1859 به مردی در ماساچوست برای واحدی با انرژی بخار اعطا شد. در 15 مارس 1892 نیز جسیس رنوس پله‌های متحرک یا به قول خودش بالابر شیب‌دار خود را به ثبت رساند. اولین پله برقی‌های مدرن نیز در سال 1897 توسط چارلز سیبرگر دوباره طراحی شد.

تقسیم بندی‌های اصلی انواع پله برقی

تقسیم بندی‌های اصلی انواع پله برقی، شامل سه دسته‌بندی کلی برای اکثر سیستم‌های پله برقی رایج مورد استفاده به قرار زیر می‌باشد:

پله برقی موازی (Parallel escalators)

پله برقی‌های موازی آن دسته از پله‌های برقی هستند که در یک جهت قرار دارند و در جهت مخالف هم حرکت می‌کنند. این نوع پله‌ برقی نسبت به دیگر پله‌های برقی از فضای کف بیشتری استفاده می‌کنند. از سوی دیگر، مشخص شده است که این پله‌های برقی کارایی کمتر و گران‌تری نسبت به سایر پله‌ برقی‌ها دارند. پله برقی‌های موازی معمولا در مکان‌های عمومی استفاده می‌شوند. مانند:

  • مرکز خرید
  • ایستگاه مترو
  • ساختمان‌های عمومی
پله برقی موازی (Parallel escalators)

پله برقی متقاطع یا ضربدری (Criss-cross escalator)

پله برقی متقاطع یا ضربدری، پله‌ برقی‌هایی هستند که در یک جهت حرکت می‌کنند و جمع و جورتر هستند و فضای مورد نیاز را به حداقل می‌رسانند.

مقاله مرتبط:  موتور خودرو چیست، انواع و اجزاء + عملکردهای هر قطعه در آن

این نوع پله برقی ها محبوب‌ترین آرایش پله برقی است که ورودی و خروجی را در انتهای مخالف پله برقی در انتهای بالا و پایین آن قرار می‌دهد. این چیدمان به طور خاص به آرایش متقاطع یا پله برقی ضربدری معروف است. بیشترین مزایای این پله برقی‌های متقاطع یا ضربدری عبارتند از:

  • هزینه نصب نسبتاً کم
  • پله برقی متقاطع یا ضربدری در کنار هم با فضای کم قرار می‌گیرند.
  • این پله برقی‌ها تا پنج طبقه به راحتی و بدون هیچ گونه مزاحمتی قابل استفاده هستند.

بیشترین مکان‌های مورد استفاده پله برقی‌های متقاطع یا ضربدری عبارتند از:

  • سالن‌های سینما
  • فرودگاه‌ها
  • فروشگاه‌های بزرگ
پله برقی متقاطع یا ضربدری (Criss-cross escalator)

پله برقی موازی چندگانه (Multiple parallel escalators)

پله برقی موازی چندگانه (Multiple parallel escalators) از دو یا چند پله برقی، با جهت‌های مختلف در کنار هم طراحی و ساخته می‌شوند. این نوع پله برقی‌ها همزمان در یک جهت یا در دوجهت مختلف حرکت می‌کنند.

پله برقی موازی چندگانه (Multiple parallel escalators)

پله برقی قابل دسترسی با ویلچر (Wheelchair Accessible Escalators)

پله برقی قابل دسترسی با ویلچر (Wheelchair Accessible Escalators) برای بیماران و کسانی که از ویلچر استفاده می‌کنند طراحی شده است. این پله برقی‌ها هنگامی که ویلچر روی پله برقی سوار شد، به طور خودکار به حالت ویژه تغییر می‌کند. 3 پله برای ویلچرها در این حالت استفاده می‌شود.

پس از اینکه شخص بیمار یا فردی که که از ویلچر استفاده می کند از پله برقی توسط یک نفری که برای این نوع پله برقی‌ها توسط همراه پیاده شد، پله برقی به سرعت عادی خود باز می‌گردد. این پله برقی‌ها بیشتر در ژاپن هستند و نصب و استفاده می‌شوند.

پله برقی قابل دسترسی با ویلچر (Wheelchair Accessible Escalators)

در ویدیوی زیر مثال واقعی را با فیلم مشاهده نمائید.

از میان طیف گسترده‌ای از تقسیم بندی‌هایی که برای انواع پله برقی شمرده شد، می‌توان از نظر بهینه‌سازی ترافیک و زیبایی‌شناسی ساختمان، طیف گسترده‌ای از چیدمان‌ها را متناسب با گزینه‌های طراحی مختلف با توجه به معماری ساختمان برای طراحی و ساخت در نظر گرفت. همچنین انواع چیدمان‌ها می‌توانند هم برای فضاهای داخلی استفاده شوند و هم برای فضاهای باز.

مقاله مرتبط:  ﺧﻄﺎﻫﺎی اﺗﻔﺎﻗﯽ وسایل اندازه گیری

در شکل‌های زیر می‌توانید انواع دیگری از این پله‌های برقی‌ها را از نظر تقسیم‌بندی و چیدمان ببینید.

Single Escalator

پله برقی تکی - سینگل

Continuous Escalator

پله برقی پیوسته

Parallel & Continuous Escalator

پله برقی موازی و پیوسته

مزیت انواع پله برقی

همانطوری که اشاره شد امروزه پله‌ برقی‌ها در سرتاسر جهان نصب می‌شوند تا تردد عابران پیاده را به مکان‌هایی که امکان استفاده از آسانسور در آن‌ها غیرعملی است هدایت کنند که در فروشگاه‌های بزرگ، مراکز خرید، فرودگاه‌ها، سیستم‌های حمل و نقل، مراکز همایش‌ها، هتل‌ها، ورزشگاه‌ها، استادیوم‌ها، ایستگاه‌های قطار، مترو و ساختمان‌های عمومی استفاده می‌شوند. مهمترین مزایای انواع پله برقی عبارتند از:

  • جابجایی تعداد زیادی از افراد در زمان کم
  • در همان فضای فیزیکی که پله‌ها اشغال می‌کنند می‌توانند ساخته شده و قرار گیرند.
  • ·         می‌توانند برای محل‌های مختلف از جمله هدایت به سمت خروجی، محل نمایش خاص یا برای بالا و پایین رفتن از یک طبقه استفاده شود.
  • در استفاده از پله برق‌ها، بر خلاف آسانسور معمولاً مجبور نیستید منتظر پله برقی باشید و دائم در حال حرکت می‌باشد.
  • یک پله برقی که به طور متوسط با سرعت 44 متر در دقیقه حرکت می‌کند، می‌تواند بیش از 10000 نفر در ساعت را جابجا کند، که این ظرفیت، در مقابل آسانسور ظرفیت قابل توجهی می‌باشد.
  • قابلیت تنظیم سرعت برای جلوگیری از ازدحام زیاد جمعیت

نحوه کار انواع پله برقی

همانطوری که اشاره شد پله برقی‌ها معمولا با سرعت 44 متر در دقیقه حرکت می‌کنند. زاویه معمولی 30 درجه نسبت به زمین دارند. بیشتر پله برقی‌ها از پله‌های آلومینیومی یک تکه تشکیل شده‌اند که توسط موتورهای الکتریکی در طول مسیر حرکت می‌کنند. علاوه بر این، پله برقی‌ها دارای تنظیمات مختلفی هستند.

نرده متحرک در امتداد پله برقی حرکت می‌کند و به مسافران کمک می‌کند. می‌توانید جهت حرکت را به طور دائم تنظیم کنید. حتی شما می‌توانید آن را به صورت دستی بر اساس نیاز یا جریان جمعیت کنترل کنید. گاهی اوقات همچنین گزینه کنترل خودکار را نیز دارید. در ادامه به تشریح قسمت‌های مختلف پله برقی پرداخته می‌شود.

قسمت‌های مختلف یا اجزاء مختلف انواع پله برقی

قسمت‌های مختلف یا اجزاء مختلف انواع پله برقی در شکل زیر مشخص بوده و به صورت کامل نام برده شده است را می‌بینید که در ادامه به شرح مختصری از قسمت های مهم آن پرداخته می شود.

قسمت‌های مختلف یا اجزاء مختلف انواع پله برقی

اجزای زیر یک سیستم پله برقی را تشکیل می‌دهند:

مقاله مرتبط:  نانومواد و دسته بندی آنها

سکوهای فرود (Landing platforms)

سکوهای فرود شامل بخش‌های منحنی مسیرها، علاوه بر چرخ دنده‌ها و موتورها است. صفحه کف، فضایی را برای کاربران فراهم می‌کند تا قبل از قدم گذاشتن روی پله‌های متحرک بایستند. صفحه شانه دارای یک سری گیره (مانند دندانه‌های شانه) است که با گیره‌های همسان در لبه‌های پله‌ها مشبک شده و فاصله بین پله و فرود را به حداقل می‌رساند.

خرپا (Truss)

خرپا یک سازه فلزی توخالی است که سکوهای فرود پایین و بالایی را پل می‌کند و از دو بخش جانبی که با مهاربندهای متقاطع در پایین و بالا به هم متصل شده‌اند، تشکیل شده است. انتهای خرپا از طریق تکیه گاه‌های فولادی یا بتنی به سکوهای فرود بالا و پایین متصل می‌شود

نرده (Balustrade)

این ساختاری است که از نرده پله برقی حمایت می‌کند و می‌تواند از فلز، پانل ساندویچ یا شیشه ساخته شود.

سیستم ترکز (Tracks)

سیستم ترکز به عنوان مسیری در داخل خرپا تعبیه شده است تا زنجیره پله را هدایت کند، که به طور مداوم پله‌ها را از سکوی پایین می‌کشد و در یک حلقه تکراری به سمت بالا برمی گردد.

استپ (Steps)

به زبان ساده به پله‌های پله برقی استپ گفته می‌شود. استپ‌ها از آلومینیوم یا فولاد ریخته‌گری شده ساخته می‌شوند. آن‌ها با برآمدگی‌های شانه مانند هستند که با صفحات شانه مشبک پوشیده شده‌اند.

موتور (Motor)

پله برقی‌ها توسط یک موتور و سیستم زنجیره‌ای در داخل خرپا به حرکت در می‌آیند. در هسته آن یک جفت زنجیر وجود دارد که به دور دو جفت چرخ دنده حلقه شده‌اند. چرخ دنده‌های بالای پله برقی توسط یک موتور الکتریکی می‌چرخند که به نوبه خود حلقه‌های زنجیر را می‌چرخاند.

شیب انواع پله برقی

انواع پله برقی بیشتر دارای شیب 30 و 35 درجه می‌باشند. پله‌های برقی مدرن معمولاً شیب 30 درجه دارند و ارتفاع آن‌ها در حدود 18 متر می‌باشد. معمولا ارتفاع طبقات آن‌ها 3.5 متر است. این پله برقی‌ها راحتی بیشتری دارند.

ملاحظات طراحی انواع پله برقی

عوامل متعددی بر طراحی سیستم‌های پله برقی تأثیر گذار می‌باشد، از جمله آن عبارتند از:

  • فاصله عمودی و افقی
  • موقعیت قرارگیری پله‌های برقی
  • در نظر گرفتن زیرساخت‌های ساختمانی
  • الگوهای ترافیکی با توجه به مکان مورد استفاده
  • ظرفیت حمل
  • رعایت کامل ملاحظات ایمنی
  • زیبایی‌شناختی نسبت به محیط

انواع پله برقی

طراحی و ساخت پله برقی

طراحی و ساخت انواع پله برقی

منابع

mechanicaljungle.com/types-of-escalator

www.designingbuildings.co.uk/wiki/Escalator

en.wikipedia.org/wiki/Escalator

britannica.com/technology/escalator

https://www.youtube.com/watch?v=TANDEMyIVQE


مقاله تخصصی قبلی سایت آگهی تخصصم اینهورزشی و تناسب اندام (مقاله سایت تخصصی بدنسازی و فیتنس) را می توانید با کلیک روی عنوان آن بخوانید.

شرایط تولید محتوای تخصصی و رپورتاژ آگهی (با ارسال در 15 شبکه اجتماعی و وبلاگ سایت) در سایت آگهی تخصصم اینه را (اینجا) مشاهده نمایید.


برای دریافت مقالات بعدی سایت ایمیل خود را در فرم زیر وارد کنید.


لینک کوتاه مقاله برای انتشار در شبکه های مختلف اجتماعی

https://takhasosameine.ir/?p=15859


اینستاگرام و تلگرام ایده، نوآوری، خلاقیت و تکنولوژی ما هست

https://www.instagram.com/takhasosameine/

https://t.me/ineft

5/5 - (4 امتیاز)

توسط مدیر سایت و تولید محتوا

بنده ارشد مهندسی مکانیک و مدیر سایت هستم. با توجه به مشکلات عدیده ای که از عدم تخصص ناشی می شد، از سال 95 با این امید که متخصصین و تحصیلکرده های کشور بتوانند مشکلات مملکت رو حل کنند، سایت آگهی تخصصم اینه را استارت زدم. انشاءالله که هر کدام گامی هرچند کوچک در این مسیر برداریم.

“15 آذر 1400” 1:31 ب.ظ